Απώλεια βάρους: πόσο έτοιμοι είμαστε για αλλαγή;

“Πήρα την απόφαση να ακολουθήσω μια δίαιτα για να χάσω βάρος. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, μιας και είχα ξεκινήσει δυναμικά, όμως στην πορεία κάτι «στράβωσε» με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω την προσπάθεια χωρίς τελικά να έχω πετύχει τον στόχο μου. Νιώθω μια απογοήτευση, καθώς βλέπω πως δεν μπορώ να έχω αυτοέλεγχο και να υιοθετήσω την αλλαγή στον τρόπο ζωής μου μακροπρόθεσμα.”

Γράφουν οι:

Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Στέλλα Αργυρίου Εκπαιδευτική ψυχολόγος

“Πήρα την απόφαση να ακολουθήσω μια δίαιτα για να χάσω βάρος. Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά, μιας και είχα ξεκινήσει δυναμικά, όμως στην πορεία κάτι «στράβωσε» με αποτέλεσμα να εγκαταλείψω την προσπάθεια χωρίς τελικά να έχω πετύχει τον στόχο μου. Νιώθω μια απογοήτευση, καθώς βλέπω πως δεν μπορώ να έχω αυτοέλεγχο και να υιοθετήσω την αλλαγή στον τρόπο ζωής μου μακροπρόθεσμα.”

Γράφουν οι:

Ιωάννα Παπαδοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Nutrimed

Στέλλα Αργυρίου Εκπαιδευτική ψυχολόγος

 

Μήπως η παραπάνω “εξομολόγηση” σας ακούγεται γνώριμη; Έχετε σκεφτεί ποτέ πως η αποτυχία αυτή μπορεί να μην οφείλεται σε αδυναμία αλλά στο γεγονός ότι ξεκινήσατε μια προσπάθεια χωρίς να είστε πραγματικά έτοιμοι;

Στο άρθρο μας, λοιπόν, θα δούμε σημαντικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πόσο έτοιμοι είστε για την αλλαγή.

Η ώρα της αυτο-αξιολόγησης

Ας ξεκινήσουμε με κάτι που είναι πάρα πολύ βασικό να γνωρίζουμε. Το να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή με το να υιοθετούμε την αλλαγή αυτή στην καθημερινότητά μας είναι δύο εντελώς ξεχωριστά πράγματα που δεν πρέπει να συγχέουμε.

Αν, λοιπόν, γνωρίζετε πως χρειάζεται να χάσετε βάρος, μπορείτε να αξιολογήσετε πόσο έτοιμοι είστε να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη κάνοντας στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

Έχω ένα ικανό κίνητρο για να κάνω μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου;

Το μυστικό της επιτυχημένης απώλειας βάρους είναι η ουσιαστική υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών στην καθημερινότητα. Όσο απλό κι αν ακούγεται αυτό, θα μπορούσε στην πράξη να μεταφράζεται σε μια σημαντική απομάκρυνση από τις τρέχουσες συνήθειές σας.

Θα χρειαστεί, για παράδειγμα, να περιορίσετε κάποιες αγαπημένες απολαύσεις, όπως τα γλυκά ή το φαγητό απ’ έξω και να στραφείτε περισσότερο σε τρόφιμα όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά κλπ. Θα χρειαστεί επίσης να δημιουργήσετε χώρο στο πρόγραμμά σας για να εντάξετε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα, η οποία χρειάζεται να έχει συστηματικό χαρακτήρα.

Σκεφτείτε, λοιπόν: ποιο είναι το κίνητρό σας για να προβείτε σε αυτές τις αλλαγές; Είτε είναι η βελτίωση της υγείας σας είτε η ανανέωση της εμφάνισής σας με στόχο να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, το σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε το κίνητρό σας και να κάνετε focus σε αυτό για να βοηθηθείτε στην προσπάθειά σας.

Πιστεύω αρκετά στον εαυτό μου;

Ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια στη δίαιτα και την απώλεια βάρους είναι το αρνητικό mindset, η λάθος νοοτροπία. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε γιατί δεν είστε αρκετά δυνατοί, μάλλον όντως δε θα τα καταφέρετε. Εάν πιστεύετε ότι οι δίαιτες δεν λειτουργούν και ότι η δύναμη της θέλησης δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας μύθος, τότε καταδικάζετε οι ίδιοι την προσπάθειά σας σε αποτυχία.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε, λοιπόν, είναι να βρείτε τον εσωτερικό σας σύμμαχο και να κάνετε θετικές σκέψεις όπως:

  • Είναι στο χέρι μου να χάσω βάρος, υιοθετώντας πιο ισορροπημένες συνήθειες στην καθημερινότητά μου.
  • Μπορώ να βρω τον χρόνο για να κάνω υγιεινές επιλογές σήμερα, αύριο και κάθε μέρα.
  • Τρώγοντας υγιεινά, εκτός από το βάρος μου, φροντίζω για την υγεία και την ευεξία μου.

Έχω στο μυαλό μου μια ρεαλιστική εικόνα για το πόσο βάρος θέλω να χάσω και πόσο χρόνο θα μου πάρει;

Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες που πολλές προσπάθειες για απώλεια βάρους καταλήγουν να “πέφτουν στο κενό”. Αν, για παράδειγμα, ξεκινάτε με την ιδέα ότι θα χάσετε 10 κιλά σε ένα μήνα, αυτό κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβεί-τουλάχιστον όχι με υγιεινό τρόπο.

Όπως έχουμε τονίσει σε πολλές περιπτώσεις, το ιδανικό είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία διαιτολόγο-διατροφολόγο και μαζί να θέσετε ασφαλείς και ρεαλιστικούς στόχους που θα επιτευχθούν μέσω μιας εξατομικευμένης παρέμβασης. Μπορεί, για παράδειγμα, ο αρχικός σας στόχος να είναι να χάσετε το 5% του τρέχοντος βάρους σας- μια μεταβολή που ίσως στο μυαλό σας φαντάζει πολύ μικρή ή ασήμαντη, αλλά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει ουσιαστικό, θετικό αντίκτυπο στην υγεία και την ποιότητά ζωής σας.

Όσον αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί για να πιάσετε τον στόχο σας, σκεφτείτε πως συνήθως τίθεται ένας στόχος για απώλεια 0,5-1 κιλού την εβδομάδα. Aν αλλάξετε πολύ δραστικά τις συνήθειές σας, μπορεί να χάσετε βάρος πιο γρήγορα, όμως είναι καλό να έχετε στο μυαλό πως τέτοιου είδους αλλαγές είναι δύσκολο- έως επικίνδυνο σε κάποιες περιπτώσεις- να υιοθετηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρέπει επίσης να έχετε κατά νου πως κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας για απώλεια βάρους- ειδικά όταν αυτή αφορά αρκετά κιλά- είναι πιθανό να υπάρξουν και περίοδοι υποτροπής ή μπορεί για ένα διάστημα να “κολλήσει” η ζυγαριά, όπως συνηθίζουμε να λέμε, κι αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να μακρύνει λιγότερο ή περισσότερο η διαδρομή προς τον στόχο που έχετε θέσει.

Έχω συνειδητοποιήσει τι σημαίνει στην πράξη η φράση «ακολουθώ ένα πρόγραμμα»;

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε άτομα να δηλώνουν πως διέκοψαν την προσπάθειά τους γιατί η δίαιτα «τους έκανε τη ζωή δύσκολη» ή «τους έτρωγε πάρα πολύ χρόνο»- κι αυτό μπορεί να μην είναι απλά μια δικαιολογία.

Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως αν θέλετε να μπείτε στη διαδικασία να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσετε βάρος, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε από πριν πως η δίαιτα είναι πολλά παραπάνω από ένα χαρτί που τοποθετείται στην πόρτα του ψυγείου σας. Τι εννοούμε με αυτό; Πως η προσπάθεια αυτή, από τη δική σας πλευρά, πέρα από ισχυρή θέληση, προϋποθέτει και:

  • οργάνωση των γευμάτων και των snacks κάθε ημέρας
  • χρόνο για τη δημιουργία λίστας και την αγορά τροφίμων
  • χρόνο (και ικανότητα) προετοιμασίας υγιεινών σπιτικών γευμάτων (σε κάποιες περιπτώσεις αυτά τα tasks τα αναλαμβάνει κάποιο άλλο άτομο π.χ. συγγενής)
  • (σε πολλές περιπτώσεις) μεταφορά γευμάτων εκτός σπιτιού (π.χ. snack ή μεσημεριανό στην εργασία κλπ.)
  • διατροφική εκπαίδευση από τον διαιτολόγο σχετικά με τα τρόφιμα και τις επιλογές γευμάτων με στόχο να αποκτήσετε οι ίδιοι γνώσεις και αντίληψη που θα σας βοηθήσουν να γίνετε οι ίδιοι «διαιτολόγοι του εαυτού σας» όταν αυτό χρειαστεί π.χ. σε μια έξοδο για φαγητό.

Τα συμπεράσματα

Εάν απαντήσατε OXI σε περισσότερες από μία από τις ερωτήσεις, τότε μπορεί αυτή τη στιγμή να μην είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους— και αυτό είναι ΟΚ. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε τι σας εμποδίζει και πώς μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο. Αν νιώθετε πως δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας, τότε οι συμβουλές ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας π.χ. διαιτολόγου, ψυχολόγου κ.ά. ίσως αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχός σας.

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ σε όλες τις ερωτήσεις ή ακόμα και αν δεν μπορούσατε να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις με ένα απλό ΝΑΙ ή ΟΧΙ, αλλά αισθάνεστε γενικά θετικοί για τις περισσότερες από τις απαντήσεις σας, σκεφτείτε να ξεκινήσετε την προσπάθειά σας άμεσα. Έτσι κι αλλιώς, υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή για τα οποία δεν έχουμε πάντα οριστικές απαντήσεις. Μην αφήσετε αυτό να σας κλέψει την ευκαιρία να πετύχετε τον στόχο σας!

Πηγη: Interamerican