Νομοθεσία για παιδιά στο αυτοκίνητο – Τι ισχύει ανάλογα την ηλικία

Η οδική ασφάλεια των παιδιών είναι ιδιαίτερη κρίσιμη και φυσικά τη διαχείρισή τους την αναλαμβάνουν οι γονείς – αυτοί είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για τη δική τους σωστή ασφάλεια.

Τα βρέφη, τα μωρά και τα παιδιά – όπως άλλωστε αναφέρει και η νομοθεσία – πρέπει να κάθονται στα ειδικά και εγκεκριμένα παιδικά καρεκλάκια μέχρι την ηλικία των 12 ετών ή μέχρι να φτάσουν το 1,50 σε ύψος – ό,τι έρθει πρώτο!

Ποια είναι όμως τα κατάλληλα καρεκλάκια για κάθε ηλικία; Πότε γυρνάμε το κάθισμα του μωρού να βλέπει μπροστά; Και ποιο είναι το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν ακολουθείτε τους σωστούς κανόνες ασφαλείας για το παιδί σας;

Νομοθεσία για παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου

Η νομοθεσία είναι σαφής και αναφέρει πως όλα τα μωρά και τα παιδιά έως την ηλικία των 12 ετών ή μέχρι να φτάσουν το ύψος του 1,5 μέτρου, πρέπει να κάθονται απαραίτητα στο ειδικό καρεκλάκι τους ανάλογα την ηλικία και το βάρος τους.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόστιμο 350€ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος για 60 ημέρες.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο ή η αφαίρεση της άδειας αλλά το σημαντικό θέμα ασφαλείας που προκύπτει για τα παιδιά σε περίπτωση που δεν κάθονται στο αυτοκίνητο στο ειδικό καρεκλάκι τους ανάλογα την ηλικία τους.

Πόσα παιδικά καρεκλάκια υπάρχουν διαθέσιμα

Στην αγορά θα βρούμε πλέον πολλά διαθέσιμα και διαφορετικά παιδικά καρεκλάκια, για όλες τις ηλικίες των παιδιών.

Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες καθισμάτων είναι:

  • Καρεκλάκι τύπου αυγό για νεογέννητα και έως την ηλικία των 9 μηνών
  • Παιδικά καρεκλάκια για νεογέννητα έως και τα 18 κιλά
  • Παιδικά καρεκλάκια για 9-18 κιλά
  • Παιδικά καρεκλάκια για 9-36 κιλά
  • Boosterγια μεγαλύτερα παιδιά έως 36 κιλά όπου δένονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου

Κάθισμα αυτοκινήτου αυγό μέχρι ποια ηλικία

Το λεγόμενο «αυγό» είναι το πρώτο βρεφικό καρεκλάκι που θα χρησιμοποιήσει το μωράκι σας και συνήθως είναι 2 σε 1 – χρησιμεύει τόσο ως καρεκλάκι αυτοκινήτου για τους πρώτους 6 μήνες όσο και ως καρότσι καθώς τοποθετείτε στην ειδική βάση.

Το αυγό είναι κατάλληλο για μωρά έως 9 μηνών ενώ αν είναι άνετα μέσα σε αυτό, μπορούν να διατηρηθούν και έως τους 12-15 μήνες!

Πότε γυρνάμε το κάθισμα του μωρού μπροστά

Στην αρχή το παιδικό καρεκλάκι πρέπει να είναι με τέτοια φορά ώστε το μωράκι μας να κοιτάει προς τα πίσω. Αυτό συμβαίνει για να έχει τους λιγότερους κραδασμούς και μετατοπίσεις βάρους σε ενδεχόμενο τρακάρισμα ή απότομο φρενάρισμα.

Το σώμα μας τείνει να πηγαίνει προς τα μπροστά, οπότε στο ενδεχόμενο τρακαρίσματος ή απότομου φρεναρίσματος, ένα μωράκι που δεν έχει αναπτύξει ακόμα τον αυχένα του, μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά.

Συνήθως γυρνάμε το κάθισμα του μωρού μπροστά μετά τα 9 κιλά – αυτό συμβαίνει κάπου μεταξύ 9 και 12 μηνών!

Μέχρι ποια ηλικία κάθονται τα παιδιά σε κάθισμα αυτοκινήτου;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι υποχρεωτικό να κάθονται όλα τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα έως την ηλικία των 12 έτων ή μέχρι να φτάσουν σε ύψος το 1,50 μέτρο. Ανάλογα την ηλικία του κάθε παιδιού υπάρχουν ειδικά καθίσματα, όπως το αυγό για τα νεογέννητα ή τα boosters για τις πιο μεγάλες ηλικίες.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και τα καινούργια καρεκλάκια τύπου isize που καλύπτουν τις προδιαγραφές για ένα μωράκι από νεογέννητο μέχρι και 12 ετών ή 36 κιλά!

Αυτά τα καρεκλάκια μπορούν να αλλάξουν φορά – να ξεκινήσετε δηλαδή με φορά προς τα πίσω και έπειτα προς τα εμπρός ενώ αλλάζει και η κλίση τους, ώστε να έχετε ξαπλωμένη κλίση στο βρεφάκι σας και έπειτα όσο μεγαλώνει να ανεβάζετε την πλατούλα του.

Τι συμβαίνει με την ασφάλεια αυτοκινήτου και τα παιδιά μέσα στο όχημα

Η ασφάλεια αυτοκινήτου δεν επηρεάζεται άμεσα από το τι παιδικό καρεκλάκι έχετε ή που κάθεται το παιδί.

Όμως, αν εμπλακείτε σε ατύχημα και το παιδί σας δεν καθόταν όπως έπρεπε και τραυματιστεί, τότε είναι πολύ πιθανόν η ασφαλιστική – ακόμα κι αν δεν έχετε υπαιτιότητα – να σας θεωρήσει υπεύθυνο κατά 50% για τον τραυματισμό του παιδιού σας και να μην αποζημιώσει για το σκέλος του τραυματισμού.

Αυτό μπορεί να συμβεί αν το παιδί σας αντί να κάθεται στο ειδικό καρεκλάκι κάθεται σε μια θέση του αυτοκινήτου, δεμένο μόνο με τη ζώνη του οχήματος χωρίς κανένα κάθισμα ή booster, ανάλογα τι απαιτεί η ηλικία του.

Βέβαια, αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια όλων των μελών της οικογένειάς μας, γι’αυτό θα πρέπει να τοποθετείτε τα μωρά και τα παιδιά στις κατάλληλες θέσεις και στα ειδικά καρεκλάκια, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.