31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει από το 1987 τη 31η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Αποτελεί αφορμή για την επισήμανση των συνεπειών της βλαβερής συνήθειας αλλά και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Η πανδημία του COVID-19 υπογραμμίζει το πόσο σημαντική είναι η υγεία του αναπνευστικού συστήματος, έχοντας ωθήσει πολλούς καπνιστές να απαλλαγούν από τη συνήθεια.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Παγκοσμίως 8 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα, την πρώτη αιτία θνησιμότητας. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 1/5 των συνολικών θανάτων συνδέονται με το κάπνισμα και παθήσεις που σχετίζονται με αυτό. Στο κάπνισμα αποδίδεται σχεδόν το 90% των καρκίνων του πνεύμονα και 25% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόλο που το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών μειώνεται, η χώρα μας κατέχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που καπνίζουν καθημερινά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στη ζωή ενός καπνιστή.

  • 20 λεπτά: Εντός μισής ώρας από το τελευταίο τσιγάρο, οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • 12 ώρες: Το κάπνισμα προκαλεί 3-15 φορές επιπλέον τοξικότητα μεγάλης συγκέντρωσης μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα επανέρχονται σε λιγότερο από 1 ημέρα διακοπής του καπνίσματος.
  • 48 ώρες: Ο κίνδυνος εμφράγματος αρχίζει να μειώνεται μόλις σε 1 ημέρα χωρίς κάπνισμα.
  • 72 ώρες: Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί φλεγμονή στου αεραγωγούς επιφέροντας δύσπνοια. Οι βρόγχοι αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα σε μόλις 3 ημέρες από το τελευταίο τσιγάρο.
  • 12 εβδομάδες – 9μήνες: Εντός εβδομάδων η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και τα επίπεδα του οξυγόνου στο σώμα αυξάνονται. Συνεχίζοντας τη διακοπή του καπνίσματος για μήνες, παρατηρείται μείωση του βήχα και της δύσπνοιας με 10% καλύτερη αναπνευστική λειτουργία.
  • 1 χρόνος: Ο κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων και εμφράγματος μειώνεται στο 50% σε σύγκριση με έναν καπνιστή. Είναι η πιο δραστική συνέπεια για καλή υγεία της καρδιάς.
  • Χρόνια μετά: Με τα χρόνια μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών νοσημάτων. Ο οργανισμός καταφέρνει να καταπολεμήσει τις συνέπειες του καπνίσματος με μία μόνο απόφασηδιακοπή του καπνίσματος.