Τα 8 οφέλη της καθημερινής γυμναστικής

Η άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για την καλή υγεία, την ευεξία και την ψυχολογία μας και μας εξασφαλίζει μία ζωή με λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουμε από σοβαρές ασθένειες. Δείτε πώς η καθημερινή γυμναστική θα σας βοηθήσει να χτίσετε μία καλύτερη ζωή στο παρόν και στο μέλλον!

1. Πρόληψη ασθενειών

Η άσκηση βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς την «εκπαιδεύει» να χτυπάει πιο αργά και δυνατά. Έτσι χρειάζεται λιγότερο οξυγόνο για να λειτουργεί καλά. Επίσης, ανεβαίνουν τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης. Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει και στην πρόληψη του διαβήτη, με τους μύες να παραμένουν πιο δεκτικοί στην ινσουλίνη, και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να μην είναι τόσο πιθανό να αυξηθούν στα γυμνασμένα άτομα. Ακόμα, ποικίλες μελέτες συσχετίζουν την άσκηση με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου: Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, μετά την εμμηνόπαυση, χρειάζονται 4 με 7 ώρες μέτριας έως έντονης άσκησης την εβδομάδα. Όσον αφορά σε άτομα που είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με καρκίνο του παχέος εντέρου ή καρκίνο του μαστού, η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί η νόσος ξανά. Τέλος, αρκετές μελέτες διαπιστώνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπους ανάλογους με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

2. Έλεγχος του βάρους

Η άσκηση αποτρέπει την υπερβολική αύξηση του βάρους και βοηθάει στην απώλεια κιλών, καθώς καίει θερμίδες. Όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες καίγονται. Ωστόσο, οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι καλύτερη από την αδράνεια.

3. Βελτίωση της διάθεσης

Η σωματική δραστηριότητα διεγείρει χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως οι ενδορφίνες, που εντείνουν την αίσθηση της ευτυχίας και της χαλαρότητας ενώ παράλληλα μειώνουν την αίσθηση της ανησυχίας.

4. Περισσότερη ενέργεια

Ένα από τα οφέλη της άσκησης, είναι ότι παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και βοηθά το καρδιαγγειακό σύστημα να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Και όταν βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, τότε έχετε περισσότερη ενέργεια για να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές δυσκολίες.

5. Καλύτερος ύπνος

Η τακτική σωματική δραστηριότητα και ειδικά η αερόβια άσκηση μπορεί να επιταχύνει τον ύπνο και να βελτιώσει την ποιότητά του, φτάνει να μην την εξασκείτε αμέσως πριν τον ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση.

6. Καλύτερο δέρμα

Το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί από την ποσότητα οξειδωτικού στρες στο σώμα, το οποίο προκαλείται όταν οι άμυνες του οργανισμού δεν μπορούν να αποκαταστήσουν πλήρως τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Παρόλο που η έντονη και εξαντλητική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην οξειδωτική βλάβη, η τακτική, μέτριας εντάσεως άσκηση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικών αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων. Με τον ίδιο τρόπο, η άσκηση διεγείρει τη ροή του αίματος και προάγει τις προσαρμογές στα κύτταρα που βοηθούν στην καθυστέρηση της εμφάνισης της γήρανσης.

7. Βελτίωση της μνήμης

Η άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει τη μνήμη, διεγείροντας την παραγωγή ορμονών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου (το μέρος του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση).

8. Περισσότερη κοινωνικοποίηση

Η γυμναστική μπορεί να είναι διασκεδαστική, δίνοντας σας την ευκαιρία να χαλαρώσετε, να γνωρίσετε νέα άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα σε έναν συγκεκριμένο τύπο άσκησης ή ακόμη και να έρθετε πιο κοντά με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Ζητήστε προσφορά για Ασφάλιση Υγείας Bewell

Με το ολοκληρωμένο Σύστημα Υγείας Bewell της Interamerican, έχετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα υγείας που προσαρμόζεται κάθε στιγμή στις πραγματικές ανάγκες σας και στις δυνατότητες του προϋπολογισμού σας.

Συμπλήρωση φόρμας

 

Έχοντας ένα πρόγραμμα υγείας της Interamerican, απολαμβάνετε ένα σύνολο αποκλειστικών προϊόντων, υπηρεσιών και προνομίων για την καλή υγεία σας. Μεταξύ αυτών, έχετε πρόσβαση σε μοναδικά προνόμια άσκησης για να κάνετε τη γυμναστική τρόπο ζωής και γευτείτε τα οφέλη της στο σώμα και το πνεύμα.

Πηγη: Interamerican